emeliewestin

Kategori: Tankar & åsikter

Update om att vara pescetarian

Har varit pescetarian i fem månader nu. (gud vad snabbt tiden går) Jag tänkte göra en update på hur de går för att ganska många människor värkar tycka det är världens grej att sluta med kött. Men vet ni, det går super bra. Bara jobbigt att hålla koll på proteinerna. Sen funkar det galant, men det är också därför jag valt att vara pescetarian och inte vegetarian, himla vårt med proteinerna. Plus älskar lax, grymt mycket hehe. Men iallfall, jag saknar inte kött. Kyckling kan vara något jag känner ibland för på resturang är det så lätt att beställa men annars inget alls. 

Känner att min kropp mår lite bättre, eller något känns bättre efter. Tycker jag äter renare mat plus det är sååå roligt att laga vegetariska recept. Jag känner bara positiva effekter av detta. Men dock fuskar jag på gelatinet.. Godisråtta. 

Sen har jag tänkt på de här med äkta skin, djurtestning osv. Känner att folk blandar ihop de. T.ex. så klagar alla på folk som är veganer som köper djurtestade saker eller skin väskor. Man ser alltid på internett hur folk kommenterar vegan mer animaliska grejer att de inte är äkta veganer, inte lever livsstilen sätt. Men det är skillnad på att äta och bära. Man kan vara vegan, vegetarian, pescetarian osv osv av olika anledningar. Hälsokäll, miljökäll, etiskaskäll, jag tror ni hajar. Men man kan inte klaga på personens livsstil med mat utifrån personens inköp? Jag köper djurtestat smink, skin väskor eller helt ärligt så köper jag bara vad jag vill. Visst, jag skulle inte säga att jag vill stödja sånt men jag vill fortfarande köpa min drömväska. Fattar ni? Usch, sånt här är grymt jobbigt. Det är även ett extremt känsligt ämne för många, fast oftast är det folk som inte väljer någon av dessa livsstilar som klagar. Lite roligt. Men även detta med durtestning, ska folk som äter kött och älskar djur sluta köpa de personen vill? Och blir det inte lite dubbelmoral att äta kött om man älskar djur? Det går verkligen att se åt alla vinklar vilket är intressant. 

Men detta va en liten kort update på hur de går och vad jag tänker om de, slängde mest ihop detta men kan göra noggrannare om ni vill.

Har ni några åsikter? 

02:25

Ett tag sen denn bild togs, vart är min nalle nu är frågan?? Hoppas under sängen.

Är vaken fortfarande, dumt nog. Sitter och pluggar på svenska np fortfarande. Ska ha det imorgon och jag hatar att prata inför folk. Har fått för mig de på senaste. I grundskolan gjorde vi de aldrig och när jag gick i fyran (??) till sexan gick jag på teater och gjorde allt för att synas på scen. Men inte nu, vågar knappt för klassen. Ugh, hur ska detta gå? Kanske börjar gråta, som förra gången. Japp, Emelie som aldrig gråter grät inför alla. Pinsamt? Lite. Men det var andra faktorer inblandat då, än själva framförandet alltså. Mådde väldigt dåligt dagen innan och dagen redovisningen var. Men det är ingen ursäkt, för när jag gjorde om skakade rösten och mina händer svettades. Pratade för fem, sju personer då. Ni kanske förstår nu? Jag klarar det med nöd och näppe.. Får se hur de blir imorgon. Men tänker även mycket just nu, på allt. Deep. Men hörde pappa nere i köket för ca 10 minuter sedan, så jag är inte den ända vaken (så min familj som läser detta vet). Men nattugglan ska snart försöka sova. Ska läsa igenom två till tre gånger till, försäkerhetsskull. Vet inte riktigt om det hjälper, men men. Vad ska jag annars göra? Klockan är snart halv tre. Oh, jag ska upp sju. Good work Emelie, men men.. Detta var lite natttankar. Har MAAASSOOOR av dokument men känslor, tankar och funderingar jag skriver vid två, tre tiden. Inte bra så jag säger godnatt. 

 

 

Att vara skoltrött

Skapad: lördag 5 mars 2016 01:29  -  Ändrad: fredag 11 mars 2016 00:37

Jag kvävs, långsamt. Jag kan andas, men det känns som jag drunknar, men inte i vatten. I läxor, stress & prestationsångest. Det är nästan värre än att drunkna. För jag kommer inte härifrån. Jag är på det eviga springandet mellan terminerna. Och jag orkar inte springa mer. Jag är trött. Trött på denna ångest över betyg, över att inte vara tillräcklig. För det handlar bara om betyg. För betyget kommer avgöra om du kommer in på den skolan du vill, och du kan inte ändra dig. Du var trött i första ring? Synd, du kommer få leva med det. Det är hemskt. Att ha den pressen på sig, det är orimligt.

Hur ska jag orka tre år när jag knappt orkat en termin? För det är faktiskt sanningen, och jag vägrar hoppa av. Gör jag det kommer jag aldrig villa gå tillbaka och jag behöver en utbildning. Men hur kan jag få in utbildningen i min hjärna när jag bara kan tänka hur jag inte kommer klara av den. Att jag bara vill hem och sova för att orka. Och det är konstigt hur jag orkar gå till skolan. Jag lägger mig sent, går upp tidigt. Hur ska jag få plats med fritid? Jag vet inte.

 Jag tänker dagligen på att hoppa av gymnasiet. Det gör jag verkligen. Ta ett sabbatsår eller liknande. Men jag gillar min klass, min linje & min skola. Men ändå orkar jag inte. Allt är bra men jag orkar inte. Vågar inte. Vågar inte lämna in mina uppgifter för jag vågar inte få en bedömning, ett betyg. En bokstav som ska visa hur smart jag är. Men sen tänker jag, gör jag mitt bästa? Kanske. Jag vet inte. Kanske gjorde mitt bästa från mitt läge, trötta jag. Men är då den där bokstaven mitt bevis på hur smart jag är?  Egentligen inte, men i mitt huve är det mellan liv och död nästan. För konkurrensen är svår, man behöver höga betyg. Men jag kanske inte ska gå universitetet? Jag vet inte vad jag vill jobba med, har inget mål. Kanske därför jag är så trött på allt detta.

 Jag blev skoltrött i 8an, skulle jag tro. Det var då jag slutade jobba ordentligt. Men jag försöker dölja min skoltrötthet, men det är svårt. Jag vet att jag ligger efter, skiter i uppgifter och ibland inte kan jobba på lektioner. Men det går inte. Det är inte ’’bara att’’ göra grejer ibland. Man måste tänka på sitt mående också. För jag sitter där på stolen i skolan, men e klump i magen och dränkt i ångest. Haft den känslan sen 8onde klass och jag går nu i ettan. Ca 3år. 3år???? Det är inte okej, inte alls. Men vart gick det fel? Var min skola dålig? Var jag dålig? Igen aning. Tror stressen över att få bra betyg gjorde en del, men finns säkert massa andra faktorer också.  Är väldigt förvirrad gällande allt detta men tror inte jag är den ända i hela Sverige som känner såhär, så något måste fixas i skolan.

 

 

 

Att det ska vara så svårt att ha fred

Att det ska vara så svårt att inte skada människor? Acceptera andras åsikter? Det är sjukt. Krig löser inget & det gör inte våld heller.

Jag kommer aldrig acceptera dina åsikter om dom kränker någon annan, så är det & så kommer det alltid vara. 

Hot mot Grillska gymnasium

Ni hittar den HÄÄR.

Jag var taggad att gå till skolan. Ha en heldag med att kolla skräckfilm, skära pumpor och framför allt klä ut sig. En riktigt rolig halloween dag. Vi hade bestämt oss att komma lite tidigare till skolan för att kunna sminka oss. Jag stressade ihop en väska och sprang till bussen. Efter en stressad morgon var jag framme vid skolan. Går från busshållplatsen till skolan och får ett meddelande från min klass facebookgrupp där det står ’’KOM INTE TILL SKOLAN’’. Jag blev väldigt förvirrad men struntade i det och gick de 10m som var kvar. Där ser jag mina tre klasskamrater stå utklädda och sura. ’’Vi har blivit hotade’’ var det första dom sa till mig. Jag skratta och tog det som ett skämt. Men det var det inte. Polisen var här och pratade med vår rektor och de lärare som var där. Vi stod som arga frågetecken och visste inte riktigt vad vi skulle göra. Vi skrev till våra vänner att inte komma till skolan men såklart trodde de oss inte. Folk kom och kom men blev bara iväg skickade. Vi väntade på Idas pappa som skulle hämta oss och skjutsa oss till Ida. Vi såg när alla bussarna stanna och förvirrande tonåringar kom ut. Den förvånande blicken men ena hörluren uttagen. Men runt 8.45 var det bara jag, Lisa och Ida kvar som väntade på Idas pappa. Lärarna var såklart kvar men polisen hade åkt för länge sen. Poliserna hade sagt att de rekommendera att ha skolan öppen men tanken på de som hände i Trollhättan och att de redan hade sickat hem människor så stängde de. Hotet verkade inte allvarligt vilket var en lättnad. Vi fick några pumpor av lärarna eftersom de skulle ruttna om de hade kvar de i en vecka. Så när Idas pappa kom packade vi in allt i bilen och åkte till henne. Vi bäddade ner oss i sängen och kollade på sändningar om de som hände i Trollhättan. Alla våra tankar går ditt! Tanken slog oss att de kunde hänt oss. Men vi hade tur. Hotet var ”tomt” och de hade vi tur med.

 

De var en snabb version av de hela. Vad känner jag nu då? Jo, jag var chokad och förvånad. Kunde inte riktigt förstå i stunden att det faktiskt var ett hot på riktigt. Nu var det inte alvarligt vilket var bra. Men alla tankar går verkligen till dem i Trollhättan. Det är verkligen hemskt. Att det här faktiskt händer i världen. Hot i allmänhet är hemskt. Att folk tycker det är ”kul”?? Nej usch. Men allt gick bra, så skönt!

0 0 1 368 1956 Stadsmissionens skolstiftelse 16 4 2320 14.0 Normal 0 21 false false false SV JA X-NONE

 

Slutat grundskolan

Att splittras med alla kompisar i skolan kommer bli tomt, att inte umgås varje dag. Det känns konstigt att veta att man inte har någon skola längre. Eller har iallafall inte varit på några lektioner på min blivande skola.

Jag känner mig  klar i grundskolan men ändå vill jag börja i sexan igen. Leva om det vi gjorde tillsammans och bara bli liten igen. För det känns som igår när jag gick in på skolan för första gången, förväntans full för att få nya kompisar och bra undervisning. Jag kan stolt säga att mina förväntningar gick i uppfylles. För efter fyra år gick jag ut med underbara människor och lite undervisning som nog hjälper mig till gymnasiumet.. Så jag vet inte riktigt om jag ska skratta eller gråta. Jag vill skratta och bara skrika för jag slipper grundskolan nu mera, men jag vill gråta för att jag inte kommer träffa mina kompisar vare dag. Skratta istället för att plugga, för de hände en del.

Men är glad att jag fått fina vänner och jag är verkligen taggad för ny skola. Och sommarlov kommer bli skönt för jag är såå skoltrött, som jag har sagt. Så jag säger hejdå till Kunskapsskolan, efter fyra långa år så sticker den bästa årkursen den skolan någonsin kommer ha, iallafall socialt.. Meriter och sånt är en annan femma.. ;-) 

KRAAAM. 

Känns konstigt

Mindre än en vecka kvar tills jag ej kan påverka mina sista betyg något mer, alltså jobbar jag inte nästa veckan. Niorna kommer ''umgås''  istället vilket kommer bli kul, I guess.. Men ska jobba det sista nu.. Men ska bli konstigt att sluta nian, jag har gått i grundskolan nio år alltså. Det har gått väldigt snabbt, känns som jag började nian förra veckan och började på kunskap(min nuvarande skola, alltså)förra året. Det har verkligen gått snabbt och känns som gymnasiet kommer gå snabbar på något sätt. Sen blir jag arbetslös, kanske.. Vet inte riktigt hur framtiden ser ut men troligtvis. Men back to the point. Jag har skolavslutning 11 juni så det är 15dagar kvar. 10 juni har vi avslutnings bal, eller vad man vill kalla det. Stress med andra ord, klänning, skor och allt sånt.

Ska jag summera min tid på kunskap, 6 till nian så är bästa ordet stress. Är såååå skoltrött, har inte orka att plugga de sista. Känner mer what ever. Inte bra, men är verkligen skoltrött för Kunskap har inte alltid varit skoj. Fått grymma vänner därifrån men det har varit så stressigt. Måste tyvärr skylla mig själv också för jag är ganska dålig på att ta tag i saker men man har fått mycket uppgifter runt samma tid. Kunskap är upplagt så att man jobbar steg (svenska, matte,spanska/franska/tyska och engelska) och kurs (no,so,musik osv..) och man redovisar sina steg i sin egna takt och lär sig i sin egna takt vilket är en bra ide men kursen tar upp det mesta vilket leder till att man inte alltid han med att redovisa sina steg. Jag tycker att det blir svårt att visa vad man egentligen kan och vilket betyg man egentligen förtjännar, förstår ni? Det är svårt att kombinera två till tre saker och få till det bra. Är jätte avensjuk på människor som kan det men jag som person är inte bra på att plugga på saker eller göra saker jag tycker är kul. Grundskolan för mig har varit ganska tråkig och har aldrig fått någon riktig motivation. Jag önska man kunde få blanda ihop något roligt i skolan, skulle bli roligare att lära sig saker då itsället för att bolla med tussen tråkiga saker samtidigt. Som jag tycker sexan till nian hade de. Min skola handlar mycket om eget ansvar och jag tror jag inte hade motivationen för det och det var därför jag blev så skoltrött. Blev det runt åttan skulle jag tro.. Det är ändå ganska tidigt. Har alltid tycket skolan var tråkigt men så tråkigt så jag faktiskt inte orka göra blev i åttan. Man ser hur skoltrött jag är i mina uppgifter, jag var bättre i början av nian. Ett sommarlov räckte inte för mig, hamna tillbaka i skoltröttheten nästan på en gång i nian.

 

Men är verkligen glad att jag valde Kunskap ändå, även fast det låter som om jag klagar. Vännerna jag fått därifrån är verkligen helt underbara. Jag är så glad att jag har dem. Det finns alltid något positivt i det negativa!  Men känns som jag klagar ner på min skola, jag tycker kunskap är bra. Verkar inte som det men jag lovar den är inte så dålig. Men ansvar är något stort och jag tror inte att man riktigt klarar av det i sexan. Man får hjälp men får oftast inga speciella datum att man ska kunna saker och det är det jag tror man slöar till sig av. ''Äsch, jag gör det imorgon'' är en vanlig mening. Den har man använt ganska mycket.. Önska jag inte var så skolat. 

Ska iallafall bli tråkigt och skönt att sluta nian. Kommer dock sakna att gå på kunskap och träffa alla man umgås med i skolan. Kommer kännas knotigt helt enkelt. 

Gymnasium tankar ..

Det stora valet i 9an är gymnasium och där sitter jag just nu. Vad ska man gå? Vilken linje? Har man tillräckligt med meritvärde? Så mycket frågor och så mycket tänkande. Jag ska gå på en inriktning som leder till högskola. Det är ett självklart val för mig eftersom jag just nu inte vet vad jag vill hålla på med i framtiden. Jag är 15år, ska jag ens behöva veta det?? Men jag har tittat på estetiska media. Jag är väldigt intresserad av det eftersom jag är intresserad av fotografi och går jag estetiska media (inriktning foto) får jag hålla på med mitt intresse under skoltid. Hur bra är inte det? Slipper även spanska, jag hatar verkligen spanska.. Blir det inte estetiska blir det sam. Jag är inte intresserad av natur, ekonomi eller resten av de andra linjerna eftersom jag inte gillar de. Ganska självklart. Känns skönt att veta vilken linje jag vill gå, har vetat det ganska länge egentligen. Eller har alltid velat gå sam men när jag ficka mer om estetiska media blev det ganska självklart. Estetiska är som sam egentligen.
Skola är ännu svårare.. Man hör dåligt och bra saker om alla skolor. Förvirrande. Jag tittar mest på Grillska gymnasiet just nu. Det ligger bara 1,5km från mig ungefär.Just nu ligger min nuvarande skola på andra sidan stan för mig.. Tidiga mornar om jag åker buss. Men Grillska är bra på det sättet att man kan lägga till träning. Vilket är ett stort plus då jag slipper åka till gymmet efter skolan. Jag var på ''elev för en dag'' där och median verkade bra och rolig. Men jag vet inte.. Vill blanda massa skolor till en och gå där. Det är så svårt. 

Upp